Benny Neyman persberichten


 

 

Uit Weekend nr 19 18 mei 2011

Hans van Barneveld: Mijn nieuwe leven zonder Benny

 

 

Uit Shownu.nl

Vriend Benny Neyman klaar voor nieuwe start

do, 22/04/2010 - 12:34

Hans van Barneveld, de levenspartner van de twee jaar geleden overleden zanger Benny Neyman, is klaar voor een nieuwe start. Het huis in Soesterberg, waarin Hans en Benny 13 jaar lief en leed met elkaar deelde, staat te koop.

“Het huis is echt te groot voor mij alleen en natuurlijk spelen ook de emoties een rol”, legt Hans uit. “Ik ben nu toe aan een gezellig, leuk huisje in Amsterdam . Lekker weer midden in het leven en de drukte.”

Volgens Hans, die inmiddels al 15 jaar in het huis woont, was het heerlijk wonen in Soesterberg met Benny samen. “Voor een stel zoals wij waren of een gezin is het een heerlijke omgeving en lekker rustig wonen. Je hebt alles in de buurt van een tennisbaan tot een zwembad en heel goede scholen. En je bent ook binnen vijf minuten in Utrecht of Amersfoort. Maar voor mij alleen, als vrijgezel is het echt te rustig en te groot nu. Ik wil de gezelligheid weer opzoeken, avondje stappen, theater of bioscoopje pikken je kent dat wel. Dat kan nu ook wel, maar je zit toch altijd met de afstand.”

Hans heeft al wat leuke stulpjes in Amsterdam op het oog, maar kan nog niets ondernemen zolang het huis in Soesterberg niet verkocht is. “Ik weet het is niet de makkelijkste periode om een huis te verkopen, maar ik heb goede hoop", vertelt Hans positief. "En het is echt een heerlijk huis om met een compleet gezin in te wonen en alles is perfect onderhouden.”

Een nieuw begin voor Benny Neyman

Door Peter van de Berg

'Onverwacht' heet het nieuwe album van Benny Neyman. De titel zegt alles over de dingen die zich afgelopen jaar in zijn leven afspeelden. De breuk met zijn management, de opname van een nieuwe plaat. De in Maastricht geboren zanger voelt zich herboren en staat te popelen om weer op tournee te gaan.

Hij zit al meer dan dertig jaar in het vak. Benny Neyman is gepokt en gemazeld in de artiestenwereld. Een zanger die je niet snel meer iets wijs maakt. Toch sloeg bij hem de twijfel toe.
In de zomermaanden van vorig jaar zag hij het even helemaal niet meer zitten.

In zijn riante landhuis onder de rook van de militaire vliegbasis Soesterberg, blikt Neyman terug op die vervelende periode. "Ik zat helemaal in een dip. Had nergens zin meer in. Een midlifecrisis? Nee, die heb ik al gehad. Het was eerder een burn-out. Ik was compleet leeg en opgebrand."

Benny Neyman (56) moest vechten om het nieuwe album Onverwacht van de grond te krijgen.
"Het is me uiteindelijk gelukt dankzij mijn partner Hans. Hij zei voortdurend dat ik niet moest zeuren en spoorde me aan om de draad weer op te pakken. Ik heb me laten inspireren door het liedje
Zeur niet van Conny Stuart. Kom op joh, blijf niet kniezen. Het is ook een beetje de rode draad van het album geworden."

Onverwacht is zijn eerste Nederlandstalige cd sinds drie jaar. Zijn laatste opname Trök nao Blouwdörrep - in het Maastrichts dialect - was weliswaar een succes in Limburg, maar bleek een te kleinschalig project om ook boven de rivieren aan te slaan.

Neyman is daarom blij dat Onverwacht in de winkels ligt. Het album was weliswaar al enkele maanden te koop bij optredens en via zijn website, maar de promotie van de cd is nu pas goed op gang gekomen. Het is een typisch Neyman-album: enkele vrolijke nummers worden afgewisseld met voor het merendeel luisterliedjes, de stijl die de chansonnier tot in de puntjes beheerst.
"Toch was het niet makkelijk om boeiende teksten te bedenken. Een liedje schrijf je niet zo maar even uit de losse pols. Ik probeer altijd bijzondere thema's te vinden."

Speciaal voor radiopromotie haalde hij de klassieker Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben van Joost Nuissl uit het stof. De evergreen is door Neyman in een nieuw jasje gestoken. De fanfare is vervangen door een texmex-intro van Flaco Jimenez. "Ik kan me nog herinneren dat het liedje in 1975 een geweldige hit was. Ik had toen net mijn eerste plaat uit, waarvan destijds driehonderd exemplaren waren geperst."

Het plan om een Nederlandstalige medley uit te brengen is uiteindelijk vervangen door de cover van Nuissl. Het nummer is volgens Neyman op zijn lijf geschreven. Achteraf heeft hij er spijt van dat de single niet gewoon op markt is gekomen. "Ik lijk wel een dom blondje dat ik daar niet eerder bij stilgestaan heb. Aan de andere kant worden singles nauwelijks nog verkocht. Dat begrijp ik ook wel."

Onverwacht is een wereldreis langs diverse muzikale stijlen. Het nummer Buenos Aires verwijst naar de tango. Het instrumentale middenstuk is het beroemde Adiós Nonino, uitgevoerd door bandoneonspeler Carel Kraayenhof tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.
Neyman vertelt in de tekst hoe hij denkt dat de ontmoeting tussen de kroonprins en zijn Argentijnse vrouw heeft plaats gevonden. "Het is een verzonnen liefdesgeschiedenis. Ik heb de cd gestuurd naar het paar met een informeel briefje. Daarna kreeg ik een antwoord van de persoonlijke secretaris van de prins met de mededeling dat Willem-Alexander en Máxima erg had genoten van het cadeautje."

Kind van de wind - een cover van het Abba-nummer Put on your white sombrero - is een ode aan de kampers. "Ik heb een band met de vrijheid. Ben zelf altijd een zigeuner geweest. Veel reizen, op vakantie gaan zonder te weten waar je terecht komt."

Neyman schopt op zijn nieuwe album minder tegen het establishment dan dat hij in het verleden wel eens deed. "Ik zou het meer moeten doen", zegt hij stellig. "Dit kabinet doet in mijn ogen weinig goeds. Als je rookt, ben je ongeveer een para. Er komt nog een moment dat we belasting gaan betalen over de lucht die we inademen. Ik heb zelfs overwogen naar het buitenland te vluchten, maar helaas is het bijna overal hetzelfde. Wat dat betreft ben ik best wel teleurgesteld in de wereld."

De nieuwe start in zijn leven heeft niet alleen betrekking op het album. In juni verbrak hij de samenwerking met zijn management om volledig de touwtjes in eigen hand te nemen.
Zijn partner Hans van Barneveld neemt nu de organisatorische zaakjes voor zijn rekening. "We bruisen van de ideeën. Hebben plannen te over. Mijn voormalige manager kon daar niet mee akkoord gaan. Een artistieke breuk was het gevolg."

Neyman vindt dat hij zich de laatste jaren zelf teveel heeft weggecijferd. "Mijn begeleidingsband kreeg bij wijze van spreken meer aandacht op het podium dan ik zelf. De anderen waren de sterren. Dat kan niet. Ik ben de artiest. Bij mijn nieuwe tour zal dat ook duidelijk blijken. Met een subtieler repertoire treed ik zelf meer op de voorgrond."

Zijn Maastrichtse afkomst zal hij nooit verloochenen, al vindt Benny Neyman dat de architectonische aanpassingen de stad niet in alle opzichten fraaier hebben gemaakt. "Het is niet meer de stad van vroeger. Al dat eenrichtingsverkeer. Je kunt het centrum nauwelijks nog bereiken. Dat is wel jammer."

Voor één ding komt hij echter altijd terug: zijn voorliefde voor gerookt vlees. "In Maastricht hebben ze het lekkerste gerookt vlees van de wereld. Elke keer als ik in Maastricht ben, neem ik een kilo mee terug. Ik kan niet zonder."

Interview van Hans met het Belgische blad DAG ALLEMAAL van 11 augustus jl.
Het eerste gesprek over zijn immense verdriet.
Lees zijn aangrijpende verhaal:
Hans, de echtgenoot van BENNY NEYMAN, vecht tegen het gemis.
‘Ik huil nog elke dag om Benny’ klik hier.

 

Interview met Hans in Privé (december 2008)

In de Privé van week 49 (december 2008) is een gesprek met Hans van Barneveld opgenomen. Het artikel heeft als titel "Het leven heeft zijn glans verloren".

Klik hier om het complete interview te lezen (in PDF-formaat).

 

Ode aan de doden (november 2008)

Zondag 2 november was het Allerzielen, de dag waarop katholieken hun doden herdenken. In Ode aan de doden gaven familieleden, vrienden en collega’s een laatste eerbetoon aan de persoon die zij verloren.

Voor de nabestaanden blijft het verdriet voelbaar. Voor de meeste is het moeilijk het leven weer op te pakken. Dat kan ook niet anders, het is voor iedereen die wij spreken in dit programma minder dan een jaar geleden dat ze iemand kwijtraakten.

Bianca Henkes interviewde Hans van Barneveld, die zijn partner Benny Neyman verloor. Zij vertelt hierover: ‘Benny overleed op 7 februari van dit jaar aan de gevolgen van kanker. Wat eerst leek op een zware rugpijn, bleek een kwaadaardige tumor.
Nog geen twee maanden later was Benny dood. En weer een paar maanden later sta ik bij Hans op de stoep. Als ik eerlijk ben, zie ik meteen dat het helemaal niet goed met hem gaat. Het verdriet is zichtbaar in zijn lichaamshouding. In hoe hij loopt en in de manier waarop hij soms wat wezenloos voor zich uit staart. Het raakt me. Eigenlijk zou ik hem het liefst vast willen pakken en hem willen troosten. Samen bekijken we de dvd van Benny’s uitvaart. Althans dat was de bedoeling, maar als het filmpje wordt gestart, kan Hans het niet aan en loopt hij weg. Ik twijfel wat ik moet doen, maar blijf kijken. Ook op mij maakt het indruk, al ken ik Benny net als de meeste Nederlanders, alleen als de zanger van liedjes als Waarom fluister ik je naam nog en Vrijgezel. Maar dat beroemde verleden speelt nu even niet mee. De dood treft iedereen en naast mij staat iemand die 25 jaar lang met hem heeft samengeleefd en gewerkt, iemand die nu leeg is van binnen en niets meer kan. We besluiten om toch fragmenten van de uitvaart in het televisieprogramma te laten zien. En we bellen Lenny Kuhr, collega en vriendin. Zij brengt een laatste ode aan Benny Neyman door het lied Ik zal altijd om je blijven geven te zingen dat zij ook op de crematie zong’.

Door: Bianca Henkes
Bron: KRO-Magazine – Mikro Gids (week 44 – 2008)

 

Interview met Hans in Privé (mei 2008)

In de Privé (week 20) van 21 mei is een gesprek met Hans van Barneveld opgenomen.

Hij zegt hierin ondermeer "Het verdriet is op dit moment erger dan de weken na de uitvaart. Er zijn zo veel dingen die ik mis, zoals zijn liefelijkheid en het gezellige praten met elkaar. Ondanks dat we 24 uur per dag bij elkaar waren, hadden we altijd gespreksstof', aldus Hans."

Klik hier om het complete interview te lezen (in PDF-formaat). 

 

Interview met Hans in Belgische Story (april 2008)

In de Belgische Story is recentelijk een interview verschenen met Hans van Barneveld.

Hierin o.a. "Twee maanden na het overlijden van Benny Neyman wil de levenspartner van de populaire Nederlandse zanger, Hans van Barneveld, voor het eerst over zijn verdriet praten. Een openhartig gesprek aan de hand van Benny's grootste hits. 'Ik doe dit voor Benny, omdat hij zo hield van Vlaanderen', aldus Hans."

Klik hier om het complete interview te lezen (in PDF-formaat). 

 Artikel in de Telegraaf (dec. 2007)

In de Telegraaf van zaterdag 29 december 2007 stond een interview waarin Benny ingaat op zijn ziekte. Klik hier voor het artikel (in pdf-formaat).

 

Interview met Benny in Tros Fanmail (dec. 2007)

In nr 6/2007 van Tros Fanmail staat een interview met Benny. Ook is hij prominent op de cover van het blad afgedrukt.

Benny zegt hierin ondermeer: "Ik doe dit werk niet meer om een hitje te scoren" en "Ik heb het gevoel dat we aan een heel nieuw begin staan, terwijl we eigenlijk gewoon hetzelfde doen."

Klik op onderstaande links om het interview te lezen (in pdf-formaat).

Klik hier voor de cover.
Klik hier voor het interview.
 


 

 Interviews met Benny in Veronica Magazine, AD en De Limburger (nov. 2007)

In het Veronica Magazine nummer 45 (10 t/m 16 november) stond een interview met Benny. Hij werd aan de tand gevoeld in de rubriek "Faq you". In het AD van maandag 15 oktober ontdekt Benny zichzelf. In de Limburger van 5 oktober is Benny in gesprek met Peter van de Berg. Klik op onderstaande links om te lezen (in pdf-formaat).

Klik hier voor het interview in het Veronica Magazine.
Klik hier voor het interview in het AD.
Klik hier voor het interview in De Limburger.

Wonderlijk verhaal over "Afscheid nemen" in de Telegraaf (nov. 2007)

Vrijdag 23 november stond er de Telegraaf (op pagina T6) een wonderlijk verhaal over Benny's lied "Afscheid nemen" van het album "Onverwacht". Net als de rouwadvertentie van vorig jaar - waaruit Benny zijn inspiratie putte - geplaatst door de tante van de desbetreffende betreurde jongeman. Klik hier voor het artikel.