Gastcolumnist – Jose Hoebee

Benny Neyman (door José Hoebee, 19 november 2008)

Het is 33 jaar geleden dat ik Benny voor het eerst ontmoette. Ik was 21! En een verlegen Brabants meisje, dat zich door té veel foute talentenjachten had geworsteld, maar uiteindelijk, toch terecht kwam in het “serieuze” circuit! Ik mocht het proberen met echte producers.
Ik moest een paar van mijn muzikale principes laten vallen, maar met de gedachte dat ik misschien in dit vak wat verder zou kunnen komen, was ik blij met de aanbieding één derde lid te mogen worden van een meidengroep in Hilversum……
Dát was wat!! De rest is wat dat betreft historie.

Onze eerste fotosessie was bij Ronnie Hertz. Ik was, zoals gezegd, 21 jaar Erg onzeker, maar met de hulp van mijn wereldse collega’s Marga en Patty kwam ik er doorheen. Zeemleren jurkjes hadden we aan. Heel leuk, maar zelfs die waren voor mijn Brabantse normen al erg sexy! Eenmaal weer omgekleed en klaar om naar huis te gaan kwamen we in de hal Ronny’s volgende klant tegen.

Een knappe, verlegen, blonde jongen van hooguit 25 jaar! We kwamen met hem in gesprek en hij vertelde dat hij uit Maastricht kwam. Hij zei me dat ook hij vaak onzeker was en dat deed me goed!
We kwamen alle twee uit het zuiden van het land en dat verbond ons een beetje!

Sinds kort woonde hij in Amsterdam en had zojuist een plaatje opgenomen ”Lotje”.
Het plaatje leek aardig te lukken, vandaar dat er een LP gemaakt werd en mocht hij een fotosessie maken met Ronny Herz.

Benny Neyman was zijn naam……

Dat was mijn eerste ontmoeting met de man die veel voor ons zou betekenen!

Wat kan het leuk lopen.Vanaf dat moment is Benny in mijn leven gebleven.
Vooral toen mijn man, Will Hoebee, Benny’s producer werd! Onzekere Benny, met zijn warme stem, raakte Will’s hart en die samenwerking leidde uiteindelijk tot Benny’s eerste nummer één hit.”Waarom fluister ik je naam”.

Maar wat belangrijker is, we werden vrienden voor het leven! Voordat Hans in zijn leven kwam, was Benny een echte stapper! In Amsterdam was zijn uitgaansleven en daar ben ik, samen met Bonnie en Marga, ook regelmatig getuige van geweest! Lachen!!!
Maar dat was ook alles, lachen…… Benny ging alleen naar huis……

En toen…… was er Hans…… Wat was hij gelukkig. En wat was hij verliefd!!!!
Natuurlijk waren we sceptisch! Hans was veel jonger en was het er weer niet zo een die misschien de naam Benny Neyman interessant vond?

Niets bleek minder waar! Ik kan jullie verhalen vertellen over hoe hun relatie was, maar dan zijn we bladzijden verder! Ik kan alleen zeggen, dat Hans, in onze ogen, de redding voor Benny was! Wat hielden ze van elkaar! En wat was het warm! Misschien dat ik nog ooit wat anekdotes aan jullie vertel, maar dat wordt nu te veel.
Één verhaal wil ik jullie echter niet onthouden.
Een Kerstverhaal……

Het lijkt er nu op of ik een Charles Dickens verhaal ga vertellen, maar dat is niet zo!
Ik vertel alleen de ervaring en herinnering, die mijn man Will, zoon Tim en ik hebben aan Kerstavond 1998 bij Benny en Hans.
Wat is het lang geleden, maar wat is die herinnering vers!

We hadden een hotel geboekt in de buurt van Soesterberg, want een avondje bij Benny en Hans stond garant voor een hoop lekkere drankjes, waardoor het onverantwoord was om daarna zelfs maar één meter met de auto te rijden!
Lieve vriendin Conny vandenbos was ook uitgenodigd. Zij haalde ons op met een taxi en samen reden we naar het super gezellige Kersthuis van Benny en Hans, helemaal in de sfeer aangekleed door de creatieve van de twee…… Hans!
Daar werden we door hen beiden onthaald met warmte en een goed glas champagne!

Cadeautjes, maar ook vooral veel warme woorden werden uitgewisseld. Tim, toen 13 jaar, zat er een beetje bij, dus Hans zorgde ervoor dat hij op een kamertje leuke videospelletjes kon gaan spelen.
Conny, de lieverd, zat op dat moment in een enorme dip, omdat zij haar schat van een man Ger, recentelijk verloren had! Ze zat dus op dat moment in goed gezelschap, omdat zowel Benny en Hans, als Will en ik, haar konden troosten. Een vriendschap van jaren!

Na een uurtje gezellig gebabbeld én geborreld te hebben, leidde Hans ons naar de eetkamer! Ook weer helemaal versierd in Kerstsfeer! We namen plaats aan de prachtig gedekte tafel en daar kwam het Kerstdiner! Super verzorgd en Hans had zijn specialiteit gemaakt Gekruide kippenpoten. Heerlijk!! Daarover later meer!

Eigenlijk is er niet zoveel gebeurd. Het was een avond van heel veel praten, lachen en huilen. Emoties zijn dingen, die zowel bij hen, als bij ons erg gauw naar boven komen!
En dat kan dan gelukkig met echte vrienden!

Benny’s hele carrière met Will kwam ter sprake, maar ook het leven van Conny, haar carrière, haar verdriet, mijn vriendschap met Benny en Hans en ga zo maar door! Alledaagse, maar wel waardevolle dingen. Zéker in dit vak wat vaak één grote luchtballon blijkt, die uit elkaar spat als een samenwerking, of het succes daarvan, verdwijnt! De uitdrukking “Uit het oog, uit het hart” is zéker van toepassing in dit wereldje en dan spreek ik uit ervaring!

Tim was al gauw klaar met eten en verdween snel naar zijn computerkamertje.
Hans was steeds een beetje bezorgd, of Tim zich wel vermaakte en ging dan ook regelmatig “checken”. Later bleek dat mijn zoon, die toen pas 13 was, zijn eerste ervaring met een glaasje bier gekregen had!
”Ach, laat die jongen het ook gezellig hebben”!! Ja, ja!!
Maar Tim heeft er niks van geleden. Sterker nog, hij koestert die herinnering!!

Al met al, geen bijzonder verhaal dus, maar voor ons wel. Het was een avond, die we nooit zullen vergeten! Zoals we Benny nooit zullen vergeten. Dat kan ook niet!
Hij is een rode draad door ons leven.

We kijken elke dag naar zijn gezicht. De gouden platen die Will met hem gemaakt heeft hangen in ons huis met zijn foto! Elke dag lopen we er langs!

En zeggen we hem gedag! “Hey Benny……”
We houden van je, en we letten op jouw Hans!! Geen moeite voor ons! Hans is een gezelligerd so……don’t worry…… We missen je alleen……………

Kus, José, Will en Tim.

Het recept van het Kerstrecept van Hans wil ik jullie niet onthouden zoals Hans het voor me opgeschreven heeft!
Eet smakelijk en denk aan Benny!

Kip Calvados

Kippenpoten inwrijven met zout, peper en paprikapoeder
bruin braden in olie of boter
gefruite rode uien toevoegen
½ liter gevogeltefond
groot glas calvados
groot glas appelcider
(ondertussen niet vergeten zelf te blijven drinken)
een goed uur laten sudderen
ondertussen……
appels in plakjes met bruine basterd suiker en kaneel
bruin braden en apart houden
flinke hoeveelheid grotchampignons aanbraden
als de kip gaar is uit de pan halen
mespuntje cayennepeper toevoegen
enkele plakken ontbijtkoek in blender fijnmaken en toevoegen
iets laten inkoken tot saus gebonden is
appels en champignons toevoegen
als finishing touch een aantal lepels
BOERENJONGENS OP BRANDEWIJN met vocht toevoegen.
Kippenbouten weer in de pan.
Serveren met vers stokbrood en een salade van zoete appel, tomaat, basilicum,
lente ui en feta erbij serveren.

Wijntip: Gewurztraminer van het huis Marcel Deiss

Wij en Benny genoten ervan. Ik hoop jullie ook!

Liefs, José

WAAROM  FLUISTER  IK  JOUW  NAAM  NOG

Copyright 2024 Benny Neyman