Gastcolumnist – Mieke

Op weg naar het hoogtepunt van een zeer bijzondere vriendschap
(door Mieke, 5 februari 2009)

Het lijkt wel of we elkaar ons hele leven al kennen, dat zal ook zo wel zijn, op tien jaar na dan.
Benny en Hans ontmoeten gaf altijd een goed warm gevoel, zoiets van heel puur, van heel gewoon, lief en echt! Iets wat in ons – soms toch wel heel oppervlakkig artiestenwereldje – zeldzaam is.

Het kan best zo zijn dat er af en toe wel wat jaartjes tussen zaten.
Tot we op 1 april 2007 elkaar terugzagen bij het schlagerfestival in Hasselt.
Ik had net een ontzettend zware periode achter de rug.
Marc tegenslag met gezondheidsproblemen, mijn moeder die noodgedwongen zwaar ziek naar een verzorgingstehuis moest en of dat nog niet genoeg was het trieste overlijden van mijn vader op 15 maart 2007.
Vader zou het niet anders gewild hebben: Op 1 april stond ik alweer op de bühne. Ik had nooit durven denken, na het verlies van een van mijn ouders, nog te kunnen zingen.
Het ging goed met vader dicht bij me, de welgemeende steun van een aantal
collega’s en de voelbare warmte van Benny en Hans.

We leerden elkaar nu pas nog beter kennen. Er werden de nieuwste albums uitgewisseld, blijkbaar met veel interesse en door beide partijen goed beluisterd, zodat Benny me de volgende dag vroeg : “Zou je het leuk vinden om eens wat samen te doen?” En of ik dat fijn zou vinden. Wat een eer!

Begin mei gingen Marc en ik naar Benny’s nieuwste theaterconcert in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. We genoten intens van de fijne liedjes en ondeugende door Hans bedachte bindteksten.
Daar spraken we af dat we elkaar terug zouden zien op 30 mei bij ons thuis.
Dat was me een dag. Gezellig gegeten en gedronken.
Een fietstocht naar de Kapittelberg, het wijngoed in Herselt.
Op de terugweg na een fijne proeverij ging Marc de gracht in.
We hebben ons schaamteloos in een uitbundige lachbui gestort..
(Gelukkig heeft hij er niets aan overgehouden!) Alhoewel, Hans??
Wij hadden zo heel erg ’t juiste gevoel bij die twee.

De volgende keer zagen we elkaar op 15 augustus bij het Tros Muziekfeest in Noordwijk en op 2 oktober bij een groot festival in Wieze (België), waar we Benny, achteraf voor het laatst zagen en hoorden zingen. Benny had die dag al heel veel last van z’n rug.

10 november spraken we af bij de Griek in Eindhoven, waar Benny en Hans ons vertelden, dat ze voortaan de boekingen en het management voor België door mijn Marc wilden laten verzorgen.
Vanaf die dag hoorden we elkaar bijna dagelijks aan de telefoon over de laatste puntjes op de i te zetten voor de Vlaamse theatertour, die ook Marc voor Benny zou gaan boeken. Ook kwam Benny met het idee om True Love van Bing Crosby en Grace Kelly samen te gaan zingen in het Nederlands onder de naam Neyman & Gijs.

Ik vergeet nooit de morgen dat ik Benny aan de telefoon had met het vreselijke nieuws dat hij ernstig ziek was. Niemand had dit durven denken.

We zijn op 8 januari naar Soesterberg gegaan, waar we naast Benny’s bed veel gepraat en veel gelachen hebben en hadden een vast vertrouwen, dat Benny hier wel doorheen zou komen. Samen hebben we nog True Love in het Antwerps dialect gezongen, omdat hij nog niet helemaal uit de Nederlandse tekst was. Benny had het voornemen eventueel een mobiele studio te laten komen voor de opname van dit lied.

Benny zei die avond: “Voor mij, ach …ik heb goed geleefd, maar Hans, hoe moet dat?” Achteraf bleek de blik van Benny, die ons volgde naar de deur een afscheid was voor altijd….

Lieve Benny, we zijn ondertussen een jaar verder en er gaat geen dag voorbij dat we niet over jou en Hans praten. De vriendschap met Hans is heel hecht geworden en eigenlijk – voor ons – zijn we nog altijd met z’n vieren !

Net als bij José en Will staat jullie trouwfoto op de kast en hangt jouw zeefdruk in ons kantoor. Ik mompel heel vaak als ik in je ogen kijk: “Jong toch, we missen je!”

Mieke

Van de dag dat we elkaar terug zagen in Hasselt zit mijn cd-lader in de auto vol met Benny Neyman liedjes. Soms schaam ik me dat ik er pas nu achter kom wat voor ontzettende mooie dingen jij hebt gemaakt! Bij elk lied zie ik jou en Hans en elke dag geniet ik ervan!!

WAAROM  FLUISTER  IK  JOUW  NAAM  NOG

Copyright 2024 Benny Neyman